فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منصوره آقاسی زاده*، کامبیز طاهری آبکنار، علیرضا آملی کندری صفحات 1-16

    روشنه ها نقش مهمی در استقرار زادآوری و تعیین ترکیب پوشش گیاهی در اکوسیستم های جنگلی دارند. بررسی زادآوری درختان بلوط می تواند به مدیریت بهتر این توده های جنگلی منتهی شود. این پژوهش در جنگل بلوط خراسان شمالی به منظور بررسی ویژگی های نهال های استقراریافته در روشنه های جنگلی انجام گرفت. به این منظور تعداد 30 روشنه در منطقه قرق شده و 30 روشنه در منطقه قرق نشده انتخاب شدند. ابتدا مساحت روشنه ها ثبت شد و پارامترهای کلی شیب، جهت، ارتفاع، پوشش علفی اندازه گیری شد. مشخصات کمی شامل شدت نور، زادآوری، قطر یقه و قطر برابرسینه نهال های بلندمازو و مشخصات کیفی شامل تقارن تاج و شاخه دوانی زادآوری در روشنه های مختلف بررسی شد. بین دو منطقه از نظر پارامترهای فوق به جز قطر یقه و قطر برابرسینه نهال ها اختلاف معنی داری وجود داشت. زادآوری در هر دو منطقه در روشنه های 500 تا 800 مترمربع نسبت به روشنه های دیگر از وضعیت بهتری برخوردار بود. همچنین از نظر خصوصیات کیفی بهترین شرایط در روشنه های 500 تا 800 مترمربع مشاهده شد. در نهایت می توان نتیجه گرفت که منطقه قرق شده هم از جهت کمی و هم کیفی در وضعیت مناسب تری قرار داشته و زادآوری در منطقه قرق نشده به علت نزدیک تر بودن به روستا و تخریب و بهره برداری بیشتر از وضعیت مناسبی برخوردار نبوده است.

    کلیدواژگان: بلندمازو، خراسان شمالی، روشنه، زادآوری، کمیت، کیفیت
  • توفیق احمدی*، مریم میاحی، ویلما بایرام زاده، منوچهر زرین کفش، وحیدرضا صفدری صفحات 17-27

    یکی از جدیدترین راه ها جهت تعیین مقدار و نوع بسیاری از آلاینده های محیطی استفاده از زیست ردیابی طبیعی است. در مناطق معتدله هر ساله یک لایه چوب به درخت اضافه می شود که در آن شرایط رویشگاهی همان سال ضبط شده و گزینه خوبی برای زیست ردیابی در طول زمان هستند. بنابراین در این پژوهش سعی شده است از درخت صنوبر که به فراوانی در اطراف کارخانه سرب و روی زنجان کشت می شود به عنوان زیست ردیاب استفاده کرده و روند آلودگی خاک اطراف نشان داده شود. به همین منظور 2 درخت از فواصل 5 و10 کیلومتری کارخانه سرب و روی زنجان تهیه شد و از خاک های مجاور هر درخت نمونه برداری انجام گرفت. در نمونه های چوب دوایر سالیانه سن یابی و از هم جدا گردید و غلظت سرب و روی در هر یک از دوایر سالیانه و نمونه های خاک تعیین شد. نتایج حاصل نشان داد که میزان آلودگی هم در نمونه های خاک و هم در نمونه های چوب در نزدیک کارخانه بالاتر از نمونه دیگر بوده است. میزان سرب و روی در دوایر سالیانه درخت صنوبر در هر دو نمونه از سال 1370 تا  1389 روند افزایشی را نشان داد، ولی این افزایش در درختی که به کارخانه نزدیک تر بود به میزان چشمگیرتری خود را نشان داد. در ضمن آنالیزهای آماری همبستگی معنی داری را بین میزان سرب و روی و سال های مورد مطالعه در سطح 01/0 نشان داد. این یافته نشان می دهد میزان سرب و روی خاک و در نتیجه میزان سرب و روی در گیاه مورد مطالعه هر ساله، افزایش داشته است. در ضمن بحث حرکت آلاینده ها بین دوایر هم با توجه به نتایج آماری (خودهمبستگی) نفی می شود، زیرا مقدار همبستگی در وقفه های مطالعه شده از لحاظ آماری معنی دار نمی باشد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که صنوبر را می توان به عنوان زیست ردیاب برای خاک های آلوده به سرب و روی در منطقه مورد مطالعه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درخت صنوبر، دوایر سالیانه، زیست ردیاب، فلزات سنگین
  • لطیف نظری، سید خلیل حسینی هاشمی* صفحات 29-43

    در این پژوهش اثرات مستقل و ترکیبی سه آفت کش آلی (پروپیکونازول، تبوکونازول و کلروتالونیل) و عصاره آب- متانولی پوست درونی (آندودرم) ساقه زرشک (Berberis vulgaris) با غلظت های مختلف (50، 150، 250، 350 و 450 میلی گرم بر لیتر) در برابر قارچ مولد پوسیدگی سفید رنگین کمان (Trametes versicolor) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها در محیط آزمایشگاهی و با استفاده از محیط کشت مالت اکستراکت آگار و روش انتشار (روش اصلاح شده استاندارد CLSI (2008)) انجام شد. پتریدیش ها به مدت یک هفته در داخل انکوباتور با دمای 23 درجه سانتی گراد و 75 درصد رطوبت نسبی قرار داده شدند و روزانه به مدت یک هفته، رشد میسیلیوم قارچ و اثرات بازدارندگی محلول های حفاظتی مختلف در برابر قارچ، مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که عصاره پوست درونی ساقه زرشک و آفت کش کلروتالونیل به تنهایی هیچ اثر بازدارندگی بر روی رشد قارچ نداشته اند، درحالی که آفت کش های پروپیکونازول و تبوکونازول به تنهایی اثر معنی داری در غلظت های مختلف بر روی رشد قارچ داشته اند. در بررسی اثرات ترکیبی محلول های حفاظتی، این طور نشان داده شد که تبوکونازول در غلظت 450 میلی گرم بر لیتر و پروپیکونازول در تمامی غلظت های ذکر شده به همراه عصاره پوست درونی ساقه زرشک توانسته است تا حدود قابل قبولی از رشد قارچ جلوگیری کند و نتیجه نهایی این است که آفت کش های پروپیکونازول و تبوکونازول می توانند به همراه عصاره پوست درونی ساقه زرشک، اثر هم افزایی را در جلوگیری از رشد قارچ مورد آزمون ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: آفت کش آلی، عصاره پوست درونی ساقه زرشک، قارچ رنگین کمان، هم افزایی
  • ولی الله رئوفی راد*، ستاره باقری، محمد جعفری، آبتین میرطالبی صفحات 45-57

    محصول اصلی مراتع مورد مطالعه استان اصفهان علوفه و عمده محصول فرعی مراتع نیمه خشک شهرستان های مورد مطالعه استان اصفهان (بادجان، بلغویی، قادرآباد، سنگ سفید، دوش خراط) کتیرا است. در این تحقیق برخی شاخص های اقتصادی برداشت و فروش محصول فرعی کتیرا مورد ارزیابی قرار گرفته است. بر همین پایه، جامعه آماری این تحقیق، شامل بهره برداران محصول کتیرا و علوفه در منطقه مورد بررسی می باشد. نتایج این تحقیق نشان داد که حاشیه بازاریابی برای کتیرای خرمنی و مفتولی به ترتیب برابر 44/44 و 5/42 درصد می باشد. درآمد خالص هر خانوار روستایی از محل برداشت علوفه 106 میلیون ریال در سال می باشد که نزدیک به 76 درصد از درآمد سالانه خانوار روستایی را در بر می گیرد. همچنین درآمد خالص هر خانوار از برداشت هر دو نوع کتیرا 78/11 میلیون ریال در سال می باشد که 47/8 درصد از درآمد خانوار را در بر می گیرد. بهره مالکانه برای محصول علوفه 65/2 میلیارد ریال در سال در هکتار و برای کتیرا، 46/5 میلیارد ریال در سال برآورد شد. همچنین نتایج تحقیق در خصوص میزان اشتغال سالانه نشان می دهد که سهم اشتغال در منطقه برای علوفه و کتیرا به ترتیب 120 و 68 نفر و سهم محصول فرعی کتیرا از کل اشتغال حاصل از علوفه و محصول فرعی در حدود 39/64 درصد برآورد شد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که بهره برداری کتیرا، فعالیت اقتصادی سود آوری بوده که به همراه سایر فرآورده های مرتعی نظیر علوفه که در این تحقیق به آن پرداخته شده است، نقش مهمی در اقتصاد محلی و منطقه ایفا می کند و هر ساله ضمن ایجاد اشتغال زایی از تخریب و تبدیل مراتع به اراضی دیم می کاهد. همچنین بررسی اقتصادی بویژه ارزیابی و ارزشیابی کارکردهای بازاری و غیربازاری مراتع می تواند به شناساندن بهتر ارزش واقعی و کارکردهای این منبع و نیز طراحی سازوکارهای مناسب حفاظت و بهره برداری بهینه از آنها در کلیه سطوح مدیریتی کمک نماید.

    کلیدواژگان: اصفهان، بهره مالکانه، حاشیه بازاریابی، درآمد خالص، محصول فرعی
  • فرهاد برنا، محمدرضا طاطیان، رضا تمرتاش*، وحید غلامی صفحات 59-68

    درک روابط بین پوشش گیاهی و عوامل محیطی برای مدیریت و احیا مراتع ضروری است. بنابراین پژوهش حاضر به بررسی روابط بین گونه های شاخص مرتعی و خاک در مراتع ییلاقی بلده نور پرداخته است. بدین منظور، پس از تعیین محدوده تیپ های گیاهی با استفاده از عوارض طبیعی، نمونه برداری در آنها به روش منظم تصادفی انجام شد. اندازه پلات ها با استفاده از روش حداقل سطح تعیین شد. نمونه های خاک در هر تیپ گیاهی به عمق 50 سانتی متر برداشت شد (عمق موثر ریشه) و نمونه ها برای تعیین فاکتورهایی چون درصد شن، سیلت، رس، اسیدیته، هدایت الکتریکی، مواد خنثی شده، کربن آلی، درصد رطوبت اشباع و نسبت جذب سدیم به آزمایشگاه منتقل شد. در این پژوهش بعد از تهیه اطلاعات مربوط به گیاهان و خاک برای بررسی روابط بین خصوصیات خاک و پارامترهای پوشش گیاهی با استفاده از روش رج بندی که روشی برای تعیین ارتباط جوامع گیاهی و عوامل محیطی است، مورد پردازش قرار گرفت. در این بررسی، به منظور تعیین نوع روش رج بندی در ابتدا به روش DCCA طول گرادیان  اندازه گیری شد. پس از آن با توجه به اندازه طول گرادیان (که کمتر از 3 بود) از روش آنالیز رج بندی متعارف (RDA) که از روش های مستقیم است با استفاده از نرم افزار CANOCO نسخه 4 تحت ویندوز، برای پردازش داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که تیپ های Astragalus gossypinus و Acontholimon pterostegium  با رطوبت اشباع همبستگی منفی و با درصد شن همبستگی مثبت داشته اند. همچنین گونه های علفی Bromus tomentellus و Coronilla varia با عوامل رطوبت اشباع و کربن آلی همبستگی مثبت برقرار نمودند. استفاده از نتایج چنین پژوهش هایی می تواند در جهت اصلاح و احیا پوشش گیاهی مناطق با شرایط مشابه مفید واقع گردد.

    کلیدواژگان: پراکنش پوشش گیاهی، رج بندی، عوامل خاکی، مراتع ییلاقی
  • آزاده جعفری، ابوالقاسم کمالی*، مهدی شمسایی مهرجان صفحات 69-76

    پروبیوتیک ها مکمل های غذایی هستند که به طور موثر و سودمندی بر میزبان تاثیر می گذارند و تعادل فلور میکروبی روده و همچنین فاکتورهای رشد را بهبود می بخشند. در این پژوهش تعداد 240 قطعه بچه ماهی کپور (C. carpio) با میانگین وزن اولیه 5/0± 12 گرم در 4 تیمار با 3 تکرار شامل جیره های حاوی سطوح مختلف پروبیوتیک Lactobacillus acidophilus (تیمار شاهد فاقد پروبیوتیک، تیمار 1 حاوی 5 درصد وزن غذا، تیمار 2 حاوی 7 درصد غذا و تیمار 3 حاوی 9 درصد غذا پروبیوتیک) تحت شرایط کاملا یکسان به مدت 60 روز مورد تغذیه قرار گرفته و تاثیر آن بر فاکتورهای رشد و بقا مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد تیمار 7 درصد وزن غذا لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس باعث افزایش وزن، درصد نرخ رشد ویژه و درصد افزایش وزن در بچه ماهیان کپور معمولی شد و اختلاف معنی داری با شاهد داشت (05/0P<)، در پایان دوره پرورش، پروبیوتیک به میزان 7 درصد وزن غذا باعث افزایش نرخ بازماندگی شد. طبق نتایج به دست آمده می توان غلظت 7 درصد وزن غذا لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس را جهت رشد سریع تر و بازماندگی بیشتر در بچه ماهیان کپور معمولی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، کپور معمولی، شاخص های رشد
|
  • Mansooreh Aghasizadeh *, Kambiz Taheri Abkenar, Alireza Amoli Kondori Pages 1-16

    Canopy gaps have an important role in establishing of natural regeneration and determining the vegetation composition in forest ecosystems. The regeneration of oak trees can lead to better management of forest stands. This study was performed in the Oak forest of northern Khorasan to investigate the characteristics of established seedlings in forest gaps. To study the natural regeneration in the forests, 30 gaps in the protected area and 30 gaps in the unprotected area were selected (in three classes). At first, the gaps area was recorded and the selected parameters such as slope, direction, height, herb layer were measured. The specifications of quantitative parameters (light intensity, regeneration, diameter at breast height (1.30 m) and collar diameter of oak seedling (Quercus castaneifolia) and qualitative (mode of branching, crown shape) in various gaps were studied. There was a significant difference between these two regions in terms of the parameters mentioned except collar diameter and diameter at breast height of the seedlings. The regenerations in both areas in the gaps of 500-800 m2 have had a better situation than other gaps. In addition, the best condition was qualitatively observed in the gaps of500-800 m2. Finally, it can be concluded that the regeneration in the protected area both quantitative and qualitative was in a more suitable situation than the unprotected area, because the unprotected area was closer to the village and under more destruction and utilization than the dense area.

    Keywords: Gap, Northern Khorasan, Quercus castaneifolia, Regeneration
  • Tofigh Ahmadi, Maryam Mayahi, Vilma Byramzadeh, Manucher Zarinkafsh, Vahidreza Safdari Pages 17-27

    One of the newest methods to determine the amount and type of many environmental pollutants is the use of natural bio-detector method. In the temperate regions a layer of wood (growth ring) is yearly added to the tree, in which the growth ring, habitat conditions recorded in the same year are a good option for bio- detector over time. In this research, the poplar trees which are abundantly cultivated around the Zanjan's lead and zinc factory were used as a bio-detector to illustrate the process of surrounding soil pollution. For this purpose, 2 trees were selected and cut from 5 and 10 km intervals of Zanjan's lead and zinc factory as well as was sampled from the surrounding soil of each tree. The age of the trees was determined through the annual rings (growth rings). The concentration of lead and zinc was determined in each of the annual ring and also soil samples. The results demonstrated that the amount pollution of soil and wood samples near to the mentioned factory was higher than other samples. The amount of lead and zinc in the annual growth rings of poplar tree showed an increasing trend from 1991 to 2010, but this increase was significantly observed in the trees close to the factory. The statistical analysis demonstrated a significant correlation between the amount of lead and zinc with the aforementioned years (p˂0.01). The amount of lead and zinc in the studied soils and trees were also increased per year. Furthermore, the statistical analysis (correlation analysis) indicated that there is no significant pollutants movement between the annual rings. Therefore, it can be concluded that poplar trees can be used as a bio-detector for the polluted soils to lead and zinc metals in the study area.

    Keywords: Bio- detector, annual ring, heavy metals, poplar tree
  • Latif Nazari, Seyyed Khalil Hosseinihashemi Pages 29-43

    In this research, the dependent and interaction effects of three organic pesticides (Propiconazole, Tebuconazole, and Chlorothalonile) and water-methanol extract of inner bark (endoderm) of barberry stem with different concentrations (50, 150, 250, 350, and 450 ppm) was investigated on the white-root fungus of Rainbow (Trametes versicolor). The tests were done in the in vitro and using malt-extract agar culture and agar-disk diffusion method (modified method of CLSI standard (2008)). The plates were placed inside the incubator at 23 °C and 75% relative humidity for one week. In addition, the growth of mycelium fungus and inhibition effects of different preservative solutions against fungus was also measured daily for one week. The results demonstrated that inner bark extract of barberry stem and chlorothalonil pesticide did not alone have any inhibition effect on the growth of fungus, while the propiconazole and tebuconazole pesticides alone had a significant effect on the growth of fungus in various concentrations. In the study of the combined effects of preservative solutions showed that tebuconazole at the 450 ppm concentration and propiconazole at all of mentioned concentrations along with inner bark extract of barberry stem could prevent to the extent acceptable from the fungus growth. It can conclude that the propiconazole and tebuconazole pesticides along with the extract of the inner bark of barberry create a synergistic effect in preventing the growth of tested fungus.

    Keywords: Inner bark extract of barberry stem, Organic pesticide, Rainbow fungus, Synergistic effects
  • Valiollah Raufirad, Setareh Bagheri, Mohammad Jafari, and Abtin Mirtalebi Pages 45-57

    The forage and Astragalus productions are main products and major sub-products of semi-arid regions of Isfahan rangelands. Some economic indices of harvesting and selling of Astragalus sub-products were evaluated. Therefore, the statistical papulation in the study included beneficiaries operators of the forage and Astragalus product. In addition, data were obtained through field work using unstructured interviews as well as direct observation. Results showed that marketing margin for Astragalus gossypinus and Astragalus verus were 44.44 and 42.5 percent, respectively. Besides, annual net income obtained by harvesting of forage species was 106 million Rials. That was nearly 76% of annual income of each rural household. And also, the annual net income obtained by harvesting both species of Astragalus gossypinus and Astragalus verus were 11.78 million Rials, that was 8.47% of each household income. Royalties for forage and Astragalus product were also estimated 2.65 billion Rials per hectares annually and 5.46 billion Rials per year, respectively. Furthermore, the findings indicated that the share of annual employment for forage production and Astragalus utilization were estimated 120 and 68 people, respectively. The share of Astragalus by-product of total employment obtained from forage and by product was also estimated at about 64.39 percent. The results demonstrated that the use of Astragalus has been a profitable economic activity, which along with other rangeland products such as forage play an important role in the local economy and the area. In addition to creating jobs, it reduces the degradation and conversion of pastures to drylands. In addition, the economic investigation, particularly assessment and evaluation of market and non- market functions of rangelands can assist to better introduce the true value andfunctions of this resource as well as designing appropriate mechanisms for conservation and optimal utilization in all levels of management.

    Keywords: Marketing margin, Net income, Royalties, By-products, Isfahan
  • Farhad Borna, MohammadReza Tatian, Reza Tamartash, Vahid Gholami Pages 59-68

    Understanding the relationships between vegetation and environmental factors would be essential for rangeland restoration and management. So the current study determines the relationship between indicator plant species and soil in the summer rangelands of Balade, Nour. After determining the vegetation types using topography, the sampling was done with systematic-random method. The plots size was determined using the minimum area method. Soil samples were collected in each vegetation type from 0 – 50 cm depth (effective root depth). In addition, Samples to determine some of the factors such as the percentage of sand, silt, clay, pH, Ec, T.N.V, CO, saturation moisture content and sodium absorption ratio were transferred to laboratory. In this research, relationship between the soil's characteristics and vegetation's parameters were analyzed after data providing about soil and plant by ordination method which is a method to determine the relationship between plant communities and environmental factors. Therefore, to determine the type of ordination method, firstly, the gradient Length was measured by DCCA method. Finally, the gradient length data were analyzed by CANOCO software. The results showed that the types of Astragalus gossypinus and Acontholimon pterostegium have had negative and positive correlation with saturation moisture content and sand, respectively. Furthermore, herbaceous species of Bromus tomentellus and Coronilla varia had positive correlation with saturation moisture content and organic carbon. Therefore, such results could be useful to improve and restore vegetation in areas with similar conditions.

    Keywords: Distribution of Vegetation, Ordination, Soil Factors, Summer Rangelands
  • Azadeh Jafari, Abolghasem Kamali, Mehdi Shamsaie Mergan Pages 69-76

    Probiotics are feed supplements which have beneficial effects on the hosts and promote intestine microbial flora and growth parameters. In this study, 240 specimens common carp (Cyprinus carpio) with mean weight of 12±0.5 g in 4 treatments were fed in triplicate by different levels of Lactobacillus acidophilus probiotic (control group without probiotic, treatment 1 with 5 percent of feed weight, treatment 2 with 7% of feed weight, and treatment 3 with 9% of feed weight) in same condition for 60 days and Its their effects on growth parameters and survival were evaluated. Results showed that 7 percent Lactobacillus acidophilus had a significant difference with the control group and led to an increase in specific growth rate and final body weight in common carp fry (P<0/05). At the end of experiment 7 percent Lactobacillus acidophilusin feed led to an increase in survival rate. According to the results, adding Lactobacillus acidophilusin in the diet is suggested for better and survival in common carp diet.

    Keywords: Common carp, Growth factors, Lactobacillus acidophilus, Probiotic